Over Eigen(w)ijs!

foto yanick in ijskeuken2trudy in ijskeuken5

/>

Wij zijn een kleinschalig “ijsfabriekje”, gespecialiseerd in dagvers, met de hand gemaakt en met uitsluitend natuurlijke produkten bereid vers ijs in meerdere smaken.

“Eigen(w)ijs!” is ontstaan uit het besef van héél graag “ondernemend, creatief, ambachtelijk en verzorgend” bezig te zijn. Dagelijks bereiden wij vers ijs. Gemaakt volgens de strenge eisen die gesteld worden aan  hygiëne en produktieproces. De smaken die we maken zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen smaken de zogenaamde “sorbetto’s” (op waterbasis gemaakte fruitsmaken) het lekkerst als het echt heel warm is. In ons klimaat komt dat helaas niet heel vaak voor, dus zullen wij in voor- en naseizoen meer smaken op basis van melk en room hebben. Ons basisassortiment bestaat in ieder geval uit de volgende smaken: Pistache, hazelnoot, stracciatella,  malaga, cocos,  chocolade, vanille, cookies, aardbeien, citroen, abrikozen, banaan, mango, yoghurt bosvruchten, strawberry cheesecake en limoen cheesecake.

Eigen(w)ijs! heet niet voor niets “Eigen(w)ijs!”….. We houden ervan te experimenteren en te verrassen. En om de hoogst mogelijke resultaten te bereiken. Niet iedere banaan smaakt hetzelfde gedurende het jaar. Ons “bananenijs” zal dan ook niet altijd hetzelfde smaken. Puur omdat we blijven experimenteren en deels door de kwaliteit van het fruit. Maar daar ligt naar onze mening ook onze kracht: je blijft verrast worden door ons ijs!!

BELEEF!

Ons doel is dicht in de buurt te komen van de smaakintensiteit van het alombekende “italiaanse ijs”. Helaas is dit moeilijk omdat ons klimaat zo verschilt van de warmte in Italië en dus daarom onze smaakbeleving anders is. Maar we doen ons uiterste best dit te benaderen!

We gebruiken zoveel mogelijk vers fruit: afhankelijk van de intensiteit van de sterke smaak van het fruit ligt dit percentage ergens tussen de 10% (bijvoorbeeld citroen) en 65% (bijvoorbeeld watermeloen). Alle ingrediënten die we gebruiken zijn op natuurlijke basis.

De verse melk halen we bij boer Paul Dijkzeul uit Santpoort-Zuid. Het is fantastisch om van zo “dicht bij huis” deze lekkere melk van zijn koeien te mogen bewerken (via een proces van pasteuriseren) tot een heerlijk romig ijs. En dat proef je!!

Onze basismix is gekozen op een mooie volle en romige smaak, die tijdens het eten doet verlangen naar de volgende hap en een fijne “aftertaste” heeft.

foto ijskeuken1